Nyitott Műtermek Délutánja No.10 – 2017/04/23 – Műteremházak

Posted on Posted in Nyitott Műtermek Délutánja, programok

A változatosság gyönyörködtet! – Séták kollektív műteremházakban

2017. április 23. vasárnap

A Nyitott Műtermek Délutánja 10. alkalommal jelentkezik 2017 tavaszán. A Budapest Art Week kísérőprogramjaként kollektív műteremházakba látogathatnak az érdeklődők művészettörténészek által vezetett séták keretében.
A régi gyár- és újrahasznosított ipari épületekben kialakított közös műtermek atmoszférája már önmagában is különleges. A séták ritka lehetőséget nyújtanak arra, hogy a művészetkedvelők betekintés nyerjenek a műtermek kreatív légkörébe, személyesen találkozzanak az alkotókkal, megismerjék alkotási technikájukat, a művek születésének folyamatát.

Ha kíváncsi vagy a friss és dinamikus képzőművészeti törekvésekre, párbeszédekre, csatlakozz valamelyik túránkhoz!

Jegyek kaphatóak a helyszínen és online a honlapunkon keresztül.

2017. április. 23. (vasárnap) 11:00-13:00

Újrahasznosított terek – műtermek és múzeumok a Duna két oldalán

Különböző korszakok funkcióját veszített épületei érik meg, hogy új élet(forma) költözik beléjük, egyre népszerűbb és gyakoribb az építészeti reuse, amikor az új funkció nem feltétlenül követel meg új formát és keretet, sőt kifejezetten elterjedt és kedvelt jelenség, hogy művészkolóniák egykori gyárépületekbe, telepekre költöznek be. Ennek két példáját ismerhetjük meg az Art Generation és az Art Factory alkotói segítségével, illetve a Duna másik oldalán, az Óbudai Múzeum és a Kassák múzeum épületeinek korábbi funkcióját ismerhetjük meg, beleshetünk az egykori kastélyépületek kulisszái mögé.
A túrán kerékpárral és gyalogosan egyaránt részt lehet venni.
Helyszín: Pesten az Art Generation és a Budapest Art Factory, Budán az Óbudai Múzeum és a Kassák Múzeum
Sétavezető: Telek-Nay Ágnes, művészettörténész
Találkozási pont: kerékpáros találkozó a Hősök terén, a Szépművészeti Múzeum előtt 10:40-kor, gyalogosokkal a József Attila Színház előtt 10:55-kor.

2017. április. 23. (vasárnap) 13:00-15:00

Kalandozás a Nagytétényi úton I.

Budapest egyik legfrissebb műteremháza bár a 22. kerület ipari övezetében helyezkedik el, adottságainak köszönhetően mégis izgalmasan ötvözi a természeti és az ember által létrehozott környezet nyújtotta előnyöket.
A L Art Open Studios kollektív műterem igazi inspiratív közeget, ugyanakkor elvonulási lehetőséget is biztosít az itt dolgozó fiatal festők, képzőművészek számára. A Budapest Art Week keretein belül megvalósuló séta alkalmával betekintést nyerhetünk mind a közösség életébe, működésébe, mind pedig az egyes alkotók gondolatvilágába, munkamódszerébe.
Helyszín: L Art Open Studios 
Sétavezető: Dudás Barbara, művészettörténész
Találkozási pont: 1223 Budapest, Nagytétényi út 48-50. Főkapu

2017. április. 23. (vasárnap) 15:00-17:00

Kalandozás a Nagytétényi úton II.

A 22. kerület másik alkotóháza a szomszédos Art Quarter Budapest műteremház és kortárs művészeti központ számos művészeti ág és műfaj képviselőjét felvonultatja festészettől kezdve a szobrászaton és performanszon át egészen a zenéig és színházig. A házban dolgozó hazai alkotók mellett rezidens művészek is színesítik az alkotóközpont működését, valamint az itt folyó progresszív műhelymunkát, melynek egy délután erejéig mi is részesei lehetünk.
Helyszín: Art Quarter Budapest
Sétavezető: Dudás Barbara, művészettörténész
Találkozási pont: 1223 Budapest, Nagytétényi út 48-50. Főkapu

 

2017. április. 23. (vasárnap) 15:00-17:00

“Május 1 Ruhagyár mint műterem?”

A vezetés betelt!!!

A séta az egykori ruhagyár zegzugaiban helyet kapott művészműtermekbe vezet. Az Elnök utcai épületkomplexumot közel száz évig katonai, majd civil ruhák tárolására, javítására és gyártására használták. A fénykor a 20. század második felében a Május 1 Ruhagyár (Elegant Május 1 Ruhagyár) idejére esett. A 2000-es években privát kezdeményezésre képzőművészek kaptak lehetőséget itt műterembérlésre és alkotómunkára. Jelenleg a műteremház megközelítően tizenöt alkotót fogad be. Ami várható, történelem és történetek, kész és készülő műalkotások, a kulisszák mögöttiség érzése, de legfőképpen művészek kérdések között!
Helyszín: Elnök utcai Művésztelep
Sétavezető: Merkl Márta, művészettörténész
Találkozási pont: 1089 Budapest, Elnök utca 1. – (volt Május 1. Ruhagyár épülete), 2. emeleti nagy műterem

2017. április. 23. (vasárnap) 16:00-18:00

Ahol baráti társaságként működik együtt a művészközösség

A Partizán Műterem és Galéria 2011 novemberében alakult az óbudai PP Centerben. A hajdani textilgyár rehabilitációjával létrehozott üzleti központ pályázati úton támogat képzőművészeket, kulturális és művészeti projekteket, ezeket Artkartell néven fogja össze. Az Artkartell tagja a Partizán Műterem és Galéria is, melynek küldetése, hogy inspiratív környezetben közösségi bázist hozzon létre a képzőművészek számára, ahol az alkotók erősítik, segítik és ösztönzik egymást. A hatalmas területen fekvő, Szentendrei úti PP Center különböző épületegyütteseiben számos izgalmas művészeti helyszínnel, műteremmel találkozhatunk.
Sétánkon végiglátogatjuk az aktuálisan itt dolgozó művészek műtermeit, beszélgethetünk velük, készülés közben láthatjuk legújabb műveiket.
Helyszín: Partizán Műterem & Galéria
Sétavezető: Kozák Zsuzska, esztéta
Extra vendég: Pátkai Marcell, a Partizán Műterem alapítója
Találkozási pont: PP Center Főbejárat 1033, Budapest, Szentendrei út 95.