Funzine: Minden műterem másért izgalmas

Posted on Posted in Megjelenések

2013.Szeptember 21. Funzine.hu

Már korábban is írtunk a Nyitott Műtermek című programsorozatról, melyen belül mindenki közelebb kerülhet a kortárs művészethez, nem csak a titkos műtermek megtekintésével, de akár egy beszélgetés által is az alkotóval. A rendezvényről Bérczi Linda főszervezővel beszélgettünk

Mennyire nehéz meggyőzni az alkotókat, hogy vegyenek részt a rendezvényen? Rendkívül intim helyekre léphetnek be a látogatók…
Nem annyira nehéz, főleg most, hogy már van mögöttünk két sikeres rendezvény. Persze függ a művész nyitottságától, de szinte mindenki rögtön igent mondott a programra, mert meglátták benne a lehetőséget, hogy a képzőművészetet egy új fajta módon népszerűsíthetjük, hogy eljusson olyan emberekhez, akik eddig nem kerültek vele kapcsolatba. Illetve nekik is egy teljesen új tapasztalat találkozni az ismeretlen befogadókkal, hiszen például egy kiállításmegnyitón általában azokkal kerülnek kapcsolatba, akiket már eleve ismernek.

Idén kétszer annyi művésszel és helyszínnel készülnek – ezek szerint az alkotók is egyre nagyobb kedvet kapnak a kapuk megnyitásához?
Ez egy meghívásos program, amelyet nonprofit alapon szervezünk évente kétszer. Folyamatosan fejlesztjük, egyre több kísér programot teszünk mögé, hogy minél nagyobb élményt nyújtsunk a látogatóknak. Szerencsére jó művészből nincs hiány, az éppen résztvevő műtermek számát inkább az ésszerűség határozza meg – hány helyre tud egy ember eljutni egy nap alatt.Nymd_Funzine2

Melyek a legizgalmasabb új műtermek és melyek azok, akik az utóbbi években a legtöbb látogatót vonzották?
Minden műterem másért izgalmas – az egyik egy kis lakás, ahol a művész egész élete megtalálható, a másik egy nagy kollektív műterem egy gyárépületben, ahol sokan együtt dolgoznak … Az, hogy egy-egy műterem mennyire látogatott, az sok mindentől függ: mennyire ismert a művész, hol van a műterem satöbbi…. Sokan visszamennek oda, ahol már előzőleg jártak, hogy megnézzék mi változott, vagy találkozzanak újra a művésszel, most már mint ismerőssel.

Kik lesznek azok a művészek, akikkel személyesen is találkozhatunk? Mennyire bújnak ki ilyenkor az elefántcsont-toronyból?
A Nyitott Műtermekben ezúttal közel 60 művész vesz részt, sok új helyszín nyílik meg a látogatók számára, ill. találkozhatunk olyanokkal is akiket már megismerhettünk korábban. Új szereplőként említeném a Brody Studiost, ami egy zárt klub és zömében itt élő külföldi művészek alkotóhelye, az Artus Kortárs Művészeti Stúdiót, ahol 13 művész dolgozik egy óriási gyárépület egyik szárnyában, illetve Bullás József Munkácsy díjas festőt. És akikhez már korábban is benyithattunk: a Budapest Art Factory művészei, egyéni alkotóként Kontra Ágnes, Soós Nóra… és még számtalan kiváló képzőművész.

Fontos része a programoknak a kicsiknek tartott múzeumpedagógia, de a modern műveket sokszor a nagyok sem értik teljesen. Mennyivel könnyebb egy felnőttnek megérteni az új műveket egy műterem meglátogatása után, egyáltalán mit fedezhet fel?
Azzal, hogy beszélgethet az alkotóval, kérdezhet tőle, láthatja, hogy hol alkot kap egy mankót a megértéshez. A művészettörténészek által vezetett túrákon, mely a mostani program újdonsága, plusz információkhoz juthat. Reményeink szerint ha valaki eljön a programra, akkor megjelenik benne az igény, hogy utánaolvasson, elkezdjen galériákba, megnyitókra járni, vagy elmenjen egy múzeumba.

Nymd_Funzine

Milyen programokat takar a múzeumpedagógia, mire számíthatnak a szülők?
Ezen a vasárnapon három izgalmas programot is kínálunk a családoknak. Délelőtt Takács Szilvia műtermében újra lehetőség lesz kipróbálni a művész “Hordozható és Festhető Házak és Fák” című szobrászati public art projektjét: Budapest egyes részeiről készített gipszdomborműveket festhetnek ki, amelyeket ha a készítőik otthonukban lefotózzák, a képet elküldhetik a művésznek, aki egy blogon mutatja meg az e fotók révén kirajzolódó, személyes hangvételű Budapest térképét. Műtermi játszótereinkben délelőtt egy kincskereső játékba lehet bekapcsolódni családostul, amelynek célja, hogy az Artusban állomásról állomásra haladva, a helyhez kötött játékos feladványok megoldásával megszerezzék a kincshez vezető térkép hiányzó részeit. Délután a Brody Studiosban a gyerekekkel bekukkantunk a különleges hangulatú műtermekbe, ahol ötleteket, mintákat, inspirációt gyűjtünk, amelyek alapján három speciális pörgettyű segítségével minden gyerek elkészítheti saját „brodys” alkotását.