Nyitott Műtermi Teadélután Yuko Sakurai (J) rezidens művésszel – 2014/11/23

Posted on Posted in programok, Teadélután

A programsorozat ötödik állomásaként a Gregersen Art Point-ban Yuko Sakurai (J) rezidens művésszel ismerkedünk meg
2014. november 23-án, vasárnap délután 16 órától.

Az 1970-ben, Tsuyamában született alkotó, képzőművészettel először édesapja, Toshio Sakurai szobrászműtermében találkozott. Kezdetben relief-szerű, strukturált, gyakran több darabból komponált fa és vászon objekteket készített, melyekre a természeti tájhoz kapcsolódó emlékei, és élményei érzelmi kivetüléseiként tekint. Ebben a kontextusban munkásságában nem csak japán gyökerei, hanem az Egyesült Államok, különösen Utah és Új Mexikó, grandiózus tájaival való találkozás is meghatározó szerepet játszottak.
_Amsterdam-_Galeri-s.e_-Bergen_Norway_2012
Sakurai 2011 óta előszeretettel dolgozik papírra. Kezdetben arches papírt használt, majd a tradicionális módon, kézzel készített japán washi-t. A szülővárosában, Tsuyamában készült könnyű, átlátszó, ugyanakkor durva papír tudatos használata az ősökkel való egyfajta párbeszéd, melyben saját identitására és a világhoz való viszonyára kérdez rá. Mindebben szerepet játszik a 2011. márciusában bekövetkezett fukushimai atomkatasztrófa is. Az anyagok aprólékos, odafigyelő és tiszteletteljes használata a művész számára nem csupán esztétikai kérdés, hanem a korlátozott mértékben rendelkezésre álló természeti erőforrások felhasználásának etikai vetületére is utal.

NET_Ise-Tsuyama-Tsumekizaki_54th-la-Biennale-di-Venezia_2011

Korai munkái leginkább monokrómak, ma viszont már több színt használ, gyakran erős kontrasztba állítva azokat. A több rétegben felvitt és elkent anyag, a kontrasztos színek a nagyobb mélység megjelenítésére szolgálnak, előidézve ezzel még a vékony, pillekönnyű washi papíron is a háromdimenziós érzetet.

Szervezés: Nyitott Műtermek Délutánja
Rezidens program koordinátor: Parallel Alapítvány
Partner: FLUX Galéria
Támogató: Japán Alapítvány

Az esemény képekben: