Nyitott Műtermek Délutánja No.6. – Műteremházak – 2015/06/07

Posted on Posted in Nyitott Műtermek Délutánja, programok

A festőművész is egy jó erős kávéval kezdi a napját? Van kedvenc festékmárkája? A szobrász inkább későn kel? Mi inspirálja és miért teszik adott esetben félre az ecsetet vagy a modellt?

A Nyitott Műtermek Délutánja immár 6. alkalommal megrendezésre kerülő műteremlátogatási programján ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk. Az esemény fókuszában most a fővárosban található műteremházak állnak. Három – térben egymáshoz közel található – alkotói közösséget kértünk fel, hogy nyissák meg kapuikat közönségünk előtt. A személyes találkozás lehetőségén túl a délutáni programon művészettörténészek és művészeti mediátorok tárlatvezetésekkel és beszélgetésekkel is segítik a látogatókat az alkotások szemlélésében-megértésében. Célunk, hogy a látogatók minél változatosabb megközelítésből szerezhessenek benyomásokat az alkotómunka fázisairól és körülményeiről.

Az alkotói műtermek atmoszférája mindig is vonzó azok számára, akik nem művelői, ellenben rajongói a festő- és képzőművészet, szobrászat kiemelkedő alkotásainak, ezzel együtt szívesen járják körbe egy mű megszületésének körülményeit, hallgatják meg a műteremben látható vásznak, keretek, tárgyak történetét. A kollektív műtermek sajátos hangulata abban is érzékelhető, hogy itt az egyéni műtermektől eltérően, bár szeparáltan, de egy közösségi térben alkotnak és hatnak is egymásra a művészek.

2015. június 7-én vasárnap délután 15 és 19 óra között
az AMA Ház, a Budapest Art Factory és az Art Generation
alkotói tereit járjuk körbe, ahol több mint 20 művészt ismerhetünk meg 3 vezetett műtermi túra keretében, illetve a megszokott módon szabad bejárásra is lesz lehetőség.

Az AMA Házban az Amadeus Művészeti Alapítvány művészeti programjában 2008 óta biztosítanak nyugodt alkotási lehetőséget 11-13 pályakezdő képzőművész számára. A műtermekre három évente lehet pályázni a hazai felsőoktatásban öt éven belül végzett festőknek és szobrászoknak. Céljuk az “inkubátorházzal”, hogy kézzelfogható segítséget nyújtsanak a fiatal tehetségeknek alkotói pályájuk elején.
A művészek itt igazi közösségi térben alkothatnak, ahol az egybenyíló műtermek, közösségi terek és zöld kert is biztosítja a zavartalan munkát. A pályakezdő csereprogram keretében az AMA Ház nyáron külföldi alkotót is fogad. Ezek a nemzetközi kapcsolatok lehetőséget biztosítanak a közös együttműködésre és pezsdítően hatnak az itt alkotó művészekre.
A házban alkotó festőművészek: Bajkó Dániel, Csikász Annamária, Király György, Kovács Olívia, Szakál Éva, Szerdi Gábor, Tettamanti Ádám és Török Judit. A házban alkotó szobrászművészek: Békési Ervin, Gevicser Endre, Gwizdala Dáriusz, Hajas Katinka és Hardi Ágnes.

A Budapest Art Factory egy tágas, indusztriális térben ad teret 2006 óta a kortárs képzőművészet kiteljesedésének. A műtermek falai közt Csurka Eszter, Herman Levente, Juhász Dóra, Kucsora Márta és Szász Sándor festőművészek elevenítik meg saját kreatív valóságukat, ill. Bernd KIRSCHNER rezidens művész. A stúdió kiemelt hangsúlyt fektet arra, hogy tagjai aktív nemzetközi kapcsolatokat hozzanak létre és hosszútávon fenntartsák azokat. Ebből a célból indították el rezidens programjukat külföldi vendégművészek számára. Ez a hely alkotók, kurátorok, kritikusok és a művészetet kedvelők számára is a művészetben rejlő expresszív erő és a folyton megújuló inspiráció helyszíne.

Az Art Generation egy művészeti műhely és galéria, mely 2014 elején született Budapest ipartörténeti helyszínén, a Láng Gépgyárban. Alapítói: Szurcsik József Munkácsy-díjas képzőművész, Majoros Gyula szobrász, Blattner-díjas báb- és díszlettervező és Andriska Tibor kreatív tervezőgrafikus. A galéria és stúdió, amely az alapítók állandó, materiális és szellemi alkotóműhelye, a jövőben befogadó galériaként helyet és lehetőséget ad majd művész kollégák bemutatkozására, kiállítások, kulturális rendezvények számára is.

Részletes programok itt!

Jegyek elővételben már kaphatóak!