Nyitott Műtermek Délutánja No.9 – 2016/10/09 – vezetett séták egyéni műtermekben

Posted on Posted in Nyitott Műtermek Délutánja, programok

Síkból a térbe – Műfaji kalandozások a Petőfi híd két oldalán – 2016/10/09

Három különböző műfajban alkotó művésszel ismerkedhetünk meg a város déli részén tett kalandozásaink során: Kőszeghy Flóra műtermében kezdjük utunkat a budai oldalon, aki festőművész-építészként festményein is sokat foglalkozik a plasztikussággal, térbeliséget adó optikai hatásokkal, műtermét pedig egy igazán szokatlan helyen rendezte be.
Már-már építészeti hatások fedezhetőek fel Kerekes Gábor legújabb kollázsain is, számára mindig is fontos volt az újrahasznosítás és a sík elhagyása, térbeli installációk megépítése, emellett pedig- nem utolsó sorban- egy papír zenekar menedzsereként is helyt kell állnia…
A Petőfi hídon átkelve a pesti oldalon Boros Mátyás műtermét keressük fel, aki grafikus létére szintén évek óta a síkbeli médium térbe emelésével kísérletezik: térbeli grafikai installációiról és az általa kedvelt fúziós grafikai technikákról is lehet majd tőle kérdezni.

Művészek: Kőszeghy Flóra – Kerekes Gábor – Boros Mátyás
Túravezető: Telek-Nay Ágnes, művészettörténész
Találkozási pont: 1115 Budapest, Fehérvári u. 44. (Csonka János Gépgyár Kft. Irodaháza)
Időpont: 2016. október 9. vasárnap 14 óra
A sétán elővételben és a túra indulásakor vásárolt jeggyel lehet részt venni!

Festészet mindig másként – 2016/10/09

A túra során három egymástól eltérő festői magatartást képviselő alkotót látogatunk meg. Hármukban a festészet a közös pont, innen ágaznak el útjaik. Nemere Réka a festményein megkérdőjelezi a hagyományos festészet alappilléreit, mint például a perspektíva vagy az időbeliség. Képeit csendes meditáció hatja át, ahogy bemutatja az ablakából elétáruló tájat, a falusi focipályák elhagyatottságát. Ördög Noémi festményein és digitális nyomatain a régi és az új képalkotási eljárásokat ötvözi, gyakran újrafest elemeket régi festményekről. Kontra Ágnes festészete eltávolodik a konkrét ábrázolástól, mintha belenagyítanánk egy impresszionista festménybe, művein a fény és a szín válik uralkodóvá. Más művei a térbeliség felé nyitnak, a szobrászat és a videó médiumában valósulnak meg.

Művészek: Nemere Réka – Ördög Noémi – Kontra Ágnes
Túravezető: Üveges Krisztina, művészettörténész
Találkozási pont: 1125 Budapest, Nógrádi utca és a Szendrő utca sarkán
Időpont: 2016. október 9. vasárnap 15 óra
A sétán elővételben és a túra indulásakor vásárolt jeggyel lehet részt venni!

 

Érzelmes városi lányregények és szigorú konstrukciók – 2016/10/09

A VII. kerületi művésznegyedben két fiatal művésznő műtermébe pillanthatunk be. Jakatics Szabó Veronika és Acsai Varga Veronika amiben hasonlítanak, az az urbánus létben fogant „lányos” fantáziavilág, és a letisztult mágikus, szürreális látványvilág. Mindketten saját mitológiájukat írják, amelyben a női lét nem látható tartalmainak poétikus vizuális megfogalmazásán dolgoznak.
Ottó László a Bartók Béla úti galériás közegben alkot, és teljesen elszakad a valóság látható elemeitől, képeiben sajátos, tiszta keleti filozófiákból táplálkozó művészetelmélet ölt testet. Egyedi festészeti modellje visszautal a klasszikus absztrakcióra, de monokróm esztétikájának kristálytiszta végletességében meghaladja azt.
A túra a VII. kerületből indul, és a két művésznő műtermének megtekintése után – utazás közben is egy művészeti projektet megtekintvén – a kortárs magyar képzőművészek által tervezett megállóikkal megépített 4-es metró Keleti pályaudvari állomástól a Gellért térig utazunk.

Művészek: Jakatics Szabó Veronika – Acsai Varga Veronika – Ottó László
Túravezető: Muladi Brigitta művészettörténész
Találkozási pont: 1074 Budapest, Rottenbiller utca – Jósika utca sarok
Időpont: 2016. október 9. vasárnap 15 óra
A sétán elővételben és a túra indulásakor vásárolt jeggyel lehet részt venni!

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivállal közös program.