Nyitott Műtermek Délutánja No.14 – 2019/04/14

Posted on Posted in Nyitott Műtermek Délutánja

2019. április 14-én vasárnap 10 és 18 óra között 7 helyszínen várunk!

Fedezd fel velünk a helyeket, ahol a képzőművészek alkotnak! Pillants be a kulisszák mögé, tudd meg, hogy hogyan készülnek a legkülönfélébb műtárgyak a tervezéstől a kivitelezésig, lépj be a műterembe, érzed meg a festék szagát. Ez az az alkalom amikor bátran kérdezhetsz a művésztől!

A program a Budapest Art Week keretében belül valósul meg és Budapest Art Week karszalaggal látogatható.
A karszalag beszerezhető itt: klikk 

10:00–12:00
Horváth Lóczi Judit műterme
(1016 Budapest, Szirtes út 4/b – 12-es csengő)

„Munkáimat mindig élethelyzetek vagy személyes történetek inspirálják, amelyeket absztrahálok, és a legegyszerűbb geometrikus formákkal jelenítek meg. Minden alkotás egy-egy naplóbejegyzés. Az elmúlt években letisztulás fedezhető fel munkáimon. Új sorozataim formázott vászon-alapra készülnek, amire gyakran applikálok lézervágott falemezeket vagy más elemeket. Ezen munkáim egy, a két- és háromdimenzió közti ösvényt jelölnek ki számomra. A jövőben igyekszem folytatni ezt az irányt, felfedezni az átvágott felületek különleges árnyékait, valamint a festészet és térbeliség lehetséges találkozási pontjait.”

 

12:00–15:00
Bartók-negyed műtermei I.
(1111 Budapest, Bertalan Lajos utca 22.)

Az Eleven Blokk Művészeti Alapítvány által üzemeltetett helyiségeket összefoglaló nevükön a Bartók-negyed műtermeiként ismerhetjük. Ezeket a műtermeket harminc, a legkülönbözőbb területekről érkező fiatal művész és kreatív használja. Az egyedi közösség tagjai közül idén Viczay András, Kalácska Gábor, Márta Barbara, Erdélyi Blanka és Mázsi Boglárka a Bertalan Lajos utcában várja a látogatókat. Hangszerkészítésről, betontárgyak, trófeák és maszkok alkotásáról hallhatunk egyetlen kollektív műterem falain belül.

 

Bartók-negyed műtermei II.
(1111 Budapest, Kende utca 14.)

Szász Tímea és Jahangir Matboo a Kende utcában tárja ki műtermének kapuit. Tímea művészete nagypapájának asztalos-munkásságával indult, azon belül is a műhely légköre volt rá a legnagyobb hatással. A zománckészítő iskola befejezése után rögtön nekiállt saját műhelyének kialakításához, ahol az alkotáson kívül családias foglalkozásokat is tart.
Jahan Iránból, Teheránból érkezett Budapestre és már tíz éve él a magyar fővárosban. Míg szülőhazájában perzsa festészet tanult, Magyarországon a kerámiakészítés felé fordult.

 

Horváth Ági műterme
(1111 Budapest, Bercsényi utca 15.)

Műtő? Műhely? Mindkettő! Horváth Ági műterme egyszerre ad otthont a steril, precíz folyamatoknak és a koszos, rendetlenséggel járó munkálatoknak. Nemcsak munkakörnyezete és munkafolyamatai, hanem művészeti munkája is ellentétpárokban fogható meg. Generációja tapasztalhatta meg elsőként tömegesen azt, hogy a social media és az internet hogyan változtatott a gondolkodás és az érzékelés mechanizmusain, az ember valósághoz fűződő viszonyán. Ezzel összefüggésben vizsgálja munkáin keresztül az egyetemes és egyedi, megjelenő és rejtett, komoly és komolytalan, személyes és személytelen, pillanatnyi és örök ellentéteit.

 

14:00–16:00
Budapest Art Factory
(1138 Budapest, Vizafogó utca 2. – belső udvar)

A 2006-ban alapított Budapest Art Factory egy non-profit stúdió, kiállítótér és projekthelyiség, amelynek vezetése képzőművészek kezében összpontosul. A BAF tereit egy 800 négyzetméteres ipari csarnokban alakították ki, ahol az állandó művészek – Juhász Dóra, Kucsora Márta és Szász Sándor – mellett a nemzetközi kontextusban gondolkodó, kortárs képzőművészeti párbeszédnek kínálnak teret. 2013 óta művészeti rezidenciaprogramjukon keresztül nemzetközileg elismert, pályafutásuk közepén járó külföldi művészeket hívnak meg egyhónapos alkotómunkára.

 

15:00–17:00
Németh Marcell Műterme
(1147 Budapest, Czobor utca 112/b)

A belváros zsúfoltságához közeli, de a városi környezetből kiszakított zuglói helyszínen szinte azt hihetnénk, nem is Budapesten járunk. Itt dolgozik Németh Marcell szobrászművész. A kertesház végében megbújó kis műteremben készülnek acéllemezből a domborművei. A grafikus, festői és legfőképpen szobrász gondolkodásmódot ötvöző kortárs képzőművész stúdiójának több részlete visszaköszön egyes alkotásaiban, de mégsem gondolnánk munkái alapján, hogy ilyen meghitt, növényekkel benőtt kertben dolgozik.

 

16:00–18:00
Esse Bánki/ Majoros/ Rajcsók kollektív műterem
(1047 Budapest, Gárdi Jenő utca 14.)

Az Újpesten található művészstúdióban készíti gyakran monumentális szobrait, objektjeit és festményeit a kortárs művészgeneráció három kiemelkedő képviselője. Esse Bánki Ákos, Majoros Áron és Rajcsók Attila műszereitől hangosak a terek: itt születnek a különféle maszkok, ember nagyságú fémalakzatok és absztrakt festményegyüttesek. A kollektív műterem otthonos közege örömmel várja az érdeklődőket, művészei közvetlensége igazi közösségi térré változtatja a munka terepét.