Nyitott Műtermek Délutánja No.13 – 2018/10/06-07

Posted on Posted in Nyitott Műtermek Délutánja

Látogasd meg a képzőművészeket!

A 13. Nyitott Műtermek Délutánja idén ősszel egy hétvégén át (október 6-7.) várja művészetkedvelő látogatóit. További információkért kövesd figyelemmel a Nyitott Műtermek Facebook oldalát és a honlapunkat.

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivállal közös program.

Válassz sétáink közül:

Ahol a színek laknak – A program betelt!

Gyerekszoba, festőállvány, konyhapult és ecsetarzenál, egy hűvös kert és megannyi festmény! Soós Nóra és Győri Márton otthona a műtermük is egyben, ahol a hétköznapi teendők legszervesebb része az alkotómunka. Ecsetjeik párhuzamosan futnak egymás mellett, ahogy a színeket keverik és összeállítják a kompozíciók rétegeit. Játékosság, szépség és az élvezetes vizualitás ugyanúgy jellemzi festményeiket, mint az aktuális társadalmi események feldolgozása, az érzelmek képi kivetítése és az őszinteség. Képeik olyan kedveltek, hogy divattervezőkkel együttműködve hordhatóvá teszik a művészetet. Gyere velünk, hogy megérezd a kortárs művészet közvetlenségét Nóra és Márton festményei között!  

Művészek: Soós Nóra és Győri Márton
Sétavezető: Sipos Tünde művészettörténész
Időpont: 2018. október 6. 11:00
Találkozási pont: 1026 Budapest, Volkmann utca 7/a

Maximum létszám 25 fő.

 

3 fotográfus/133 lépés  – Fotográfiai séta a 8. kerületben

A séta első állomása a Molnár Ani Galéria, ahol a Hong Kong-i egyetemen tanító Waliczky Tamás fotó alapú munkáival ismerkedhetnek meg a túra résztvevői. Waliczky Tamás munkáinak középpontjában az a kérdés áll: hogyan lát az ember? Ez a kiállítás valóságos és elképzelhető kameratípusok és a velük alkotható képek körül forog.
Míg Waliczky azt a kérdést teszi fel: hogyan látunk, a szomszédban, a TOBE Galéria termeiben Dora Kontha munkái egy belső, absztrakt világ megfogalmazásai elsősorban. Ő arra használja fel a nyersanyagot, hogy annak fizikai és kémiai tulajdonságait felhasználva, a minket körülvevő reális világ leképezése helyett egy belső világot vetítsen ki. A személyes életérzését fogalmazza meg, a média által adott lehetőségek kiaknázásával.
Drégely Imrével, a kortárs magyar fotográfia egyik legtermékenyebb alkotójával a túra harmadik állomásán, a Horánszky utcai ArtBázisban fogunk találkozni a saját képei között. Drégely képfelfogása világos és konzekvensen alkalmazza, bármely eszközzel alkotja is meg azokat. Fogunk itt találkozni Polaroid képekkel csakúgy, mint digitális nyomatokkal, és ennek kapcsán beszélgetünk a művésszel a legfrissebb és régebbi projektjeiről egyaránt.

Művészek: Drégely Imre, Dora Kontha, Waliczky Tamás
Sétavezető: Surányi Mihály
Időpont: 2018. október 6. 16:00
Találkozási pont: 1088 Budapest, Bródy Sándor utca 36., Molnár Ani Galéria

A sétákon csak elővételben vásárolt jeggyel lehet részt venni! Jegyek kaphatóak itt.
Maximum létszám 25 fő.

 

Dimenziókon át!

Ezen a sétán három olyan művészhez látogatunk, akik bátran váltanak dimenziót, hogy kiterjesszék a művészi kifejezés határait. Bár a szobrászat hagyományosan három dimenziós műfaj, Bálványos Levente reliefjei annak határterületén mozognak, mintha a két dimenzió felé tartanának. Barabás Márton festményei a síkok és tér kapcsolatát kutatják, de megnézünk olyan, talált tárgyakból készült műveit is, melyek képekké alakultak, hogy a matematika és a zene összefüggéseit vizsgálják. Molnár Zsolt grafikái szintén átértékelik a képzőművészet megszokott térviszonyait, mert esetükben a sík ábrázolás térbeli struktúrákká bővül. A három alkotó egymástól eltérő témákkal foglalkozik, mégis közös bennünk, hogy nem fogadják el a látható világ egységét, amit a hagyományos perspektivikus ábrázolás sugall, a valóság elemeit inkább részekre bontva, azokat egyenértékű összetevőkként kapcsolják össze.

Művészek: Barabás Márton, Bálványos Levente, Molnár Zsolt
Túravezető: Üveges Krisztina, művészettörténész
Időpont: 2018. október 7. 11:00
Találkozási pont: 1052 Budapest, Károly-körút – Gerlóczy utca sarka

A sétákon csak elővételben vásárolt jeggyel lehet részt venni! Jegyek kaphatóak itt.
Maximum létszám 25 fő.
Érvényes BKV jegy vagy bérlet szükséges.

 

Színes város tűzfal túra

Ma már Budapesten sem számít meglepő kijelentésnek, hogy a városban barangolva, munkába menet, A-ból B-be rohanás közben is találkozhatunk igazi műalkotásokkal  az utcán.
A Színes Város Budapest művészeti tűzfalfestő fesztivál 2014 óta minden évben a magyar és nemzetközi urban art szcéna fiatal és tehetséges alkotóit hívja meg festeni a fővárosba, hogy színesebb és izgalmasabb pontjai szülessenek a ​városnak. Kezdetektől fogva cél a műfaj sokszínűségének bemutatása és a művészet közelebb hozása a városlakókhoz.
E séta alkalmával Nádudvari Noémi, a fesztivál kurátora a VII. kerületben vezeti végig az érdeklődőket, hogy 18 falat érintve – melyek közül sajnos 7 darab már hamarosan nem lesz látható – meséljen az alkotások hátteréről, történetéről, az alkotásról és a fesztivál kulisszatitkairól is.

Túravezető: Nádudvari Noémi, esztéta, Színes Város Budapest Fesztivál kurátora
Időpont: 2018. október 7. 13:30
Találkozási pont:  1074 Budapest, Dohány utca 2. (Dohány utcai Zsinagóga előtt)

A sétákon csak elővételben vásárolt jeggyel lehet részt venni! Jegyek kaphatóak itt.
Maximum létszám 25 fő.

 

Még hogy a művész a fura

Hagyjuk már azt a romantikus képet, hogy műterem csak tetőtéri üvegkalitka lehet! A Bartók-negyedben progresszív képzőművészetet rejt az utcáról nyíló pinceajtó! Hogy a grafikusok csak metszetben gondolkodnak? Felejtsd el és nézz szembe a tradicionális és unikális eljárásokkal és azok vegyületeivel! Mit csinál egy szobrász egy slaggal és egy darab márvánnyal? Kérdezd meg tőle! A tű és cérna életcélja, hogy lukakat tüntessenek el, elfedjék a kisebb anyaghibákat, kibékítsék a ruhát a viselőjével. De mi köze ennek a képzőművészethez? Több ezer öltés láttán rájössz. Szereted az állatokat? Akkor nem szereted a trófeákat. És ha azt mondom, hogy létezik állatbarát trófea? Meglátod! A kortárs szentkép szópárosítás igen ritka, mégis egész közel kerülhet egymáshoz egy művész fogalomtárában. Nézz le és maradj nyitott!

Művészek: Metzing Eszter, Bányay Anna, Orbán Előd, Horváth Ágnes, Varga Zsolt
Túravezető: Jurt Evelyn
Időpont: 2018. október 7. 16:00
Találkozási pont: 1111 Budapest, Lágymányosi utca 20.

A sétákon csak elővételben vásárolt jeggyel lehet részt venni! Jegyek kaphatóak itt.
Maximum létszám 25 fő.

 

A jegyek ára egységesen: 2000 HUF / séta.