Műhelytitkok a Százados útról

Posted on Posted in Megjelenések

2014. június 2. 16:17 – Jozsefvaros.hu

Igazi kulturális ínyencség volt a június elsején megrendezett Nyitott Műtermek Délutánja, amelynek ezúttal a Százados úti Művésztelep adott otthont. A kíváncsi szemek bepillantást nyerhettek az alkotóműhelyek titkaiba, a művészek érdekes történetekkel fűszerezték a rendhagyó délutánt.

A negyedik alkalommal megrendezett program létrejöttének fő gondolata, hogy a műveket ne csak egy galéria „steril” környezetében tekinthessék meg a művészet kedvelői, hanem az alkotás közegébe is bepillanthassanak. „A Százados úti Művésztelep nem hasonlítható a többi alkotótelephez, hiszen nem egy stílus mentén szerveződött művészek alkotnak közösséget, hanem maga a patinás helyszín hozza létre az alkotások közegét” – mondta Szabó Noémi művészettörténész. A telep 1909–1911 között épült, számos neves művész élt és alkotott itt, többek közt Kisfaludy Stróbl Zsigmond, Kádár Béla és Czigány Dezső is.

bemutatkozo(1)

Már a Nyitott Műtermek Délutánja nyitására is szép számban összegyűltek, de a nap folyamán is folyamatosan érkeztek látogatók. A telep bemutatása után az alkotók álltak az érdeklődők elé, sokan derűsen hallgatták a mesemondói vénával megáldott Szekeres István bácsit, a Százados út legidősebb lakóját, amelyet követően szabadon lehetett látogatni a műhelyeket.

Lang_Miticzky_belsoepitesz(1)

Láng-Miticky Gábor belsőépítész mialatt körbevezetett minket, elmondta, hogy kedvenc munkái között szerepel a Mátra Múzeum berendezése, mesélt továbbá arról, hogy fiatal alkotóként került a Százados útra, ahol megismerkedett a szintén alkotó feleségével. Káldi Katalin festőművész otthonos műhelyében szépen sorakoztak az érdekesebbnél érdekesebb festmények, Bohus Zoltán az üvegszobrai mellett megmutatta fia ötvösmunkáit és menye festményeit is, Szabó Gábor szobrásznál pedig a művész emberalak ábrázolásait tekinthettünk meg. Szekeres István grafikusművész mialatt az általa tervezett városcímereket mutatta be, a művésztelep szokásairól is mesélt.

IMG_1837(1)

Sokan gyermekekkel érkeztek, akik külön túrán a Százados út kertjeiben lévő alkotásokat fedezték fel egy múzeumpedagógus kalauzolásában.