Kultography: Kulisszák előtt és mögött

Posted on Posted in Megjelenések

Szakács Krisztina írása – 2012. október 15.

Vasárnap délután rendezték meg első alkalommal a kortárs művészek alkotóterébe bepillantást engedő Nyitott Műtermek Délutánját, egész délután tíz helyszínen várva az érdeklődőket.
A szomorkás, szürke őszi idő ellenére is érdemes volt nyakamba vennem a várost, hogy belessek néhány kortárs alkotó műhelyébe. Budapesten összesen tíz helyszínen több mint 30 művész várta a kíváncsi laikusokat, vagy éppen művészeket, büszkén mutatva meg, mit, hol és hogyan alkotnak.
galeria_muterem_lakas-225x300

Nem is sejtenénk, hányan alkotnak egy otthonul is szolgáló műhelyben, vagy csak néhány utcányira onnan, mennyi szépséget rejt egy 7. kerületi apró lakás. A kíváncsi amatőr műkedvelők és érdeklődő kollégák tucatjai zsúfolódtak össze a szobákban, az előszobában és a konyhában is az Átjárók Csoport főhadiszállásán, ahol Gesztelyi Nagy Zsuzsa, Osgyányi Sára és Schnedarek Réka alkot tökéletes egyetértésben a Vörösmarty utcai ház világos saroklakásában, két cicával és rengeteg, színesebbnél színesebb alkotással körülvéve. Az művészek szívesen meséltek munkájukról és munkáikról is, de a képek magukért is beszéltek. Sára munkáin a város és a gyermekkor képei keverednek, fotók és belső képek alapján összegyúrt vibráló képekké, Zsuzsa Falak című sorozata, színes-virágos papírképei, és Réka egyszerre modern színekkel, de klasszikus vonásokkal készült portréi is bemutatkoztak.
Kiss Márta festőművész lakásműterme szintén tárt karokkal, egy barátkozó kedvű mopsszal, teával és süteménnyel várta a vendégeket, akiknek folyamatosan mesélt restaurátori munkájáról, festővé válásáról, jávai tapasztalatairól és az alkotás folyamatairól is. Képein a magyar és jávai mesék, a képzelet és valóság elmosódó határai jelennek meg és a színek egymásra épülése mutatja meg az összetett művészetet és többrétegű szépséget.
Bár a stúdiók között folyamatosan ingyenes buszjáratok is közlekedtek, sajnos így is csak erre a két helyszínre jutottam el, pedig a szívem nagyon húzott a budai Marble House műhelyébe is, és a Budapest Art Factory is szerepelt a tervek között. Csak bízom benne, hogy lesz következő alakalom és sűrűbben, hosszabb ideig leshetünk be a kulisszák mögé.

http://www.kultography.hu/2012/10/15/nyitott-mutermek-delutanja-kulisszak-elott-es-mogott/