“Feszültséggekel teli tér” – Interjú Szász Sándor festőművésszel

Posted on Posted in interjúk művészekkel

Szász Sándor festőművésszel beszélgettem az Art Factoryben ihletről, filmekről, hatásokról és élményekről. Arról, hogy mi foglalkoztatja és hová menne szívesen tanulmányútra …

Mi volt az első képed témája, amire emlékszel?
Nagyon sok harci, háborús képet rajzoltam gyerekként, a képek alján katonák, tetején meg repülők, és dobják le a bombákat … ezt így 5 évesen. De hogy miért, azt nem tudom, mert nem emlékszem, hogy olyan filmeket láttam volna.

Ekkor döntötted el, hogy képzőművész szertnél lenni?
Nem, igazából nem döntöttem el korán, talán középiskolásként jött … A szüleim felfigyeltek a tehetségemre, az édesanyám észrevette, hogy jól elvagyok a színesceruzákkal. Ő támogatott abban, hogy elinduljak ezen az úton.

Szasz_Sandor_interju_03

Mi az, ami ihlet, ami inspirál?
Egyfajta különleges helyzet, feszültséggekel teli tér, helyszín. Valami, ami amennyire vonz, annyira taszít is, ez az ami inspirál. Többnyire személyes emlékek, érzések, amelyek gyerekkorból maradtak meg bennem. Jelenleg ezekkel foglalkozom, amelyeket különféleképpen dolgozok fel, illetve festek meg. Ez eléggé változó. Ha vannak ötleteim vagy érzéseim, akkor forrásanyagok után keresgélek, átdolgozom, fölhasználom saját munkámra, de átalakítva az eredeti formáját. Vagy beemelek más képekből olyan elemeket, amelyekről úgy gondolom, hogy ahhoz, amit szeretnék csinálni, fontos.

Mennyit dolgozol? Hány munka készül egy évben?
Úgy 20-25 kép, kisebbek – nagyobbak. Van, amivel hónapokat dolgozom, és van, ami egy hét vagy három nap….

Jelenleg milyen téma foglalkoztat?
Ez egy korábbi téma, ami úgy érzem, nincs még teljesen lezárva. Kiszolgáltatott helyzetekben lévő embercsoportok viszonya, küzdelme a világgal, a saját környezetükben lévő hatásokkal.

Ki volt rád és a műveidre nagy hatással?
Kifejezetten kiemelkedő személyt nem tudok mondani, inkább időszakosan vannak emberek, akik a figyelmem központjába kerülnek. De ha mégis nevekről beszélünk, akik megmaradtak bennem Caspar D. Friedrich, Hieronymus Bosch, Francis Bacon, Justin Mortimer, Adrien Ghenie, Alexander Tinei.

Van olyan hely, ahová nagyon vágysz, ahova szívesen elmennél tanulmányútra?
Alaszka meg Szibéria. Inkább Szibéria, de nagyon félek, mert úgy érzem, nem biztos, hogy visszatérnék. Valami olyan helyre, ahol az ember úgy érzi magát kicsit, mint a mesében, hogy onnan már le lehet esni. Mondjuk Chile legdélebbi pontjára. Valami olyan helyre, ahonnan nem tudnék visszajönni, mégis nagyon vágyom rá …Szasz_Sandor_interju_02

Mi lennél, ha nem képzőművészettel foglalkoznál?
Postás. Nem, viccelek. Közigazgatási államtitkár. Nem. Pályázatíró. Nem. Kisebbségi ügyekkel foglalkozó valaki. Az úgy érdekelne. ☺

Kedvenc könyv, zene, film?
Akinek nagyon szeretem az írásait, az Dragomán György, őt személyesen is ismerem. Korábbról Kafka, Herman Hesse, Thomas Mann. Zenében a klasszikusoktól, mondjuk Bartóktól egészen a Chemical Brothersig, ami eléggé két véglet. Bármi, ami szerintem valamilyen értéket képvisel. Számomra a zene többet ad, mint az irodalom, különösen a szimfonikus zene élőben! Illetve a filmek. Sok kedvenc filmem van, pl. David Lynch, Jim Jarmush filmjei vagy Tarkovszkij, és sci-fi rajongó is vagyok – szeretem a különlegesen örült filmeket.

Milyen érzés egy ilyen térben dolgozni, mint a Budapest Art Factory?
Rengeteg helyen dolgoztam, de nem vágyom mint munkahelyre valahova máshova. Szerintem az Art Factory, így ahogy van, nagyon jó.

Hogy látod a magyar művészet helyzetét? Mennyire fontos, van-e rá igény?
Valamilyen igény van, persze, de az embereknek nagyon sok egyéb más gondjuk van, mint hogy azzal foglalkozzanak, hogy most ki mit fest éppen. Sajnos a kortárs képzőművészetre olyan sokan nem kíváncsiak, mint más társterületekre, amelyek sokkal népszerűbbek, mint például a zene vagy az irodalom. Érdeklődés van, csak csekélyebb mértékű. Szerintem változhat, vagy nagyon remélem, hogy változni fog idővel. Ehhez persze hasonló programok is hozzá tudnak járulni, mint amit ti (Nyitott Műtermek Délutánja, szerk.) szerveztek. Ez is elősegíti, hogy más oldalról, más fényből világítson rá akár ilyen különleges helyekre, és ezzel fel lehet kelteni az emberek érdeklődését. Minden kis csepp fontos, ugyebár.

Mit gondolsz a Nyitott Műtermek Délutánja kezdeményezésről? Milyen érzés találkozni a közönséggel? Esetleg olyan érdeklődő emberekkel, akik kevésbé tájékozottak a kortárs művészetben?
Jó ötlet, egy jó kezdeményezés, lehet ebből hosszú távon valami, ami hasznos. Nemes gondolat közelebb hozni a kortárs művészetet az emberekhez. A mostani alkalommal volt tárlatvezetés, ami szerintem nagyon segítet az embereknek a tájékozódásban, a megértésben.

Hol találkozhatunk a munkáiddal legközelebb?
November végén lesz az Art Market Budapest, ahol mint Art Factory kiállítunk, illetve a ZORZINI Galéria is kiviszi néhány képemet erre a vásárra.

Kutya vagy macska?
elefánt
Sör vagy bor?
mindenkor
Fekete vagy fehér?
inkább fekete
Van Gogh vagy Picasso?
Picasso
Igen vagy nem?
nemtudom
Szív vagy ész?
szív

(Bérczi Linda)