“Amikor a gondolat testet ölt” – Interjú Kucsora Márta festőművésszel

Posted on Posted in interjúk művészekkel

A Budapest Art Factorynek otthont adó gyártelep labirintusában eljutottunk Kucsora Márta műterméhez is. Itt a monumentális téglaépület terében a természet fantasztikus jelenségeit pillanthatjuk meg a festményeken. A művésznőt rendhagyó technikáiról és képeinek inspiráló tényezőiről kérdeztük.

Mikor döntötted el, hogy képzőművész szeretnél lenni?
Nem emlékszem konkrét döntési pontra, egyszerűen így alakult. Egyik művészeti iskolát követte a másik, és közben nem merült fel más hivatás.

Az alkotás melyik fázisát szereted a leginkább?
Az alkotás hosszú folyamat. Először ötleteket és anyagot gyűjtök, előkészülök a megvalósításra, és aztán festek. A festési folyamatot élvezem a leginkább, amikor a gondolat testet ölt, születőben van valami, ami még nem volt. Keresem egy-egy jelenség lényegét és az azzal párhuzamba állítható kifejezési formát – például a vízzel kapcsolatos képeken nem használok ecsetet, vízszerű állapotban alkalmazom a festéket: folyatok, fröcskölök. Minden témánál valamilyen újszerű technikai megközelítésre törekszem.

Marti_interju_01

Mi inspirálja képeidet?
Gyakran a természet egy-egy apró részlete, vagy a víz összes megjelenése, fények. Keresem a kapcsolatot egy jelenség lényege és a létrehozás folyamata között, vagyis nem a klasszikus értelemben megfestek egy adott jelenséget, hanem kitalálok egy olyan képépítési folyamatot, ami – például dinamikájában – hasonlít a jelenségre, ahogy említettem az imént a víz témájú képeim esetében is. A folyamat jobban izgat, mint az eredmény. Folyamatfestészetnek nevezem ezt a megközelítést.

Hol töltöd szívesen a szabadidődet?
Szeretek a természetben lenni. Nekem inkább ciklusokból áll össze az év, nem heti menetrend van, hanem éves. A tél visszafogottabb, csendesebb, inkább az anyaggyűjtés, a „mit-hogyan” kitalálásának és a pihenésnek az időszaka. A második pedig a nyár, az aktív ciklus, ami nagyon intenzív, az élménygyűjtés és az alkotás ideje. Nagyban meghatározza ezt a ciklust a gyárcsarnokban található sokszáznégyzetméteres műteremházunk szezonális kihasználhatósága. A Budapest Art Factory műtermei télen zárva vannak.

Van olyan kép, ami olyan közel áll a szívedhez, hogy soha nem válnál meg tőle?
Korábban nehezebben váltam meg a képeimtől… Végül elengedtem ezt az érzést. Inkább utat adok a körforgásnak. Persze ma is vannak számomra kedvesebb képek, de ezt csak halkan jegyzem meg, mert ez is változik évről évre.
A műterem falain viszont csak azokat a képeket szeretem látni, amelyeken dolgozom.

Hol találkozhatunk most munkáiddal?
A Budapest Art Factory, a Mai Manó Ház és az Art Market Budapest most szerepelt a szicíliai Cataniában az ArtFactory03 kortárs képzőművészeti vásár magyar pavilonjában. A műteremből Juhász Dóra, Herman Levente és Szász Sándor kollégáimmal állítottunk össze egy komoly anyagot 200 négyzetméteren. Júniusban Svájcban nyílik kiállításom két svájci művésszel közösen. Illetve itt a műteremben is bármikor szívesen látjuk a kortárs festészet iránt érdeklődőket.

Miért csatlakoztál a Nyitott Műtermek Délutánjához?
Jó kezdeményezésnek tartottuk – és itt, azt hiszem társaim, az Art Factory művészei nevében is beszélhetek – hogy ilyen kötetlen és közvetlen formában ismerkedjünk a nem feltétlenül szakmai közönséggel. Meglepően nagyszámú volt az érdeklődés.
Idén lesz külföldi vendégművészünk, illetve az elkészült kiállítóterünkben várhatóan egy brit kiállítást rendezünk az ősszel, ennyiben is izgalmasabb lesz hozzánk ellátogatni a következő Nyitott Műtermek Délutánján.

Hová állítanád ki a képeidet, ha nem fehér falakra vagy nem egy kiállítótérbe kerülnének?
A festmény kétdimenziós alkotás, nem tudom elképzelni máshogy, csak függőleges felületen. Számomra nem működik mint önálló tárgy. Inkább, olyan, mint egy képernyő, egy hordozófelület – így az az érdekes, amit mutat, nem pedig maga a felület. Épp ezért ideális háttér a letisztult fehér felület, mely a legkevésbé zavarja a szemet.

Marta

Kutya vagy macska?
A kutya közelebb áll hozzám.
Sör vagy bor?
Bor
Fekete vagy fehér?
Fehér
Igen vagy nem?
Igen
Szív vagy ész?
Szív
Michelangelo vagy Picasso?
Picasso

Sipos Tünde