Egy magába visszatérő szalag – Interjú Haász Katalin festőművésszel

Posted on Posted in interjúk művészekkel

Egy magába visszatérő szalag, mely a végtelenségig csavarható, tekerhető, alakítható és azt is szimbolizálja. A möbius formája behálózza Haász Katalin alkotóterének falait és rabul ejtette Nyitott Műtermek Délutánja látogatóit is. Hogyan alakul egy ilyen különleges sorozat?

Mi a legérdekesebb élményed a Nyitott Műtermek Délutánja kapcsán?
A Nyitott Műtermek Délutánján most először vettem részt, és nagyon örültem, hogy milyen sokan érdeklődnek a munkáim iránt, ez kellemes meglepetés volt. A legjobb az volt, amikor mélyebb beszélgetés alakult ki 4-5 látogatóval.

Hogyan alkotsz?
Egy téma körül gondolkodom most már vagy tíz éve, ez a képeim nagy részét inspiráló Möbius szalag. Szimbolizálja a végtelent, de én átvetítem az emberi kapcsolatokra is, ezt látod most a falakon is. Ezen belül egy periódusom nagyjából másfél évig tart, 10-20 kép születik egy sorozatban. Most kiállításszervezőként is dolgozom, ezért örülök, ha van egy-egy napom egészben a festésre, pár órában nehezebb megtalálni azt az elmélyült koncentrációt, ami kell az alkotáshoz.

Haasz Kati_130402 (1)_k

Ki volt hatással rád és műveidre?
Nehéz bárkit is kiemelni, de szerencsés vagyok, mert a rendszerváltás utáni kinyíló világban kezdhettem dolgozni. Ez a periódus, az akkori Képzőművészeti Főiskolán mesterem, Maurer Dóra, és kortársaim tették rám a legnagyobb hatást, de megemlíteném Peternák Miklóst, aki például megismertetett minket Erdély Miklós életművével is.

Van olyan különleges tárgy ami mindig itt van a műtermedben?
Persze, mi más, mint a Möbius szalag.

Hol van jelenleg kiállításod, hol találkozhatunk a képeiddel?
Legutóbb a Pepita Ofélia Bárban nyílt kiállításom, a közeljövőben a Prágai és Helsinki Magyar Intézetben lesznek a képeim.

Az interjúk során minden művésznek feltesszük ugyanazt a hat, feleletválasztós kérdést,

Kutya vagy macska?
*Kutya
Sör vagy bor?
*Bor
Fekete vagy fehér?
*Fekete
Igen vagy nem?
*Igen
Szív vagy ész?
*Szín J Szív
Michelangelo vagy Picasso?
*Nagyon jó kérdés… mondjuk, mint pasi? Akkor Picasso!

Haasz_Katalin_10

Érdekesség a Möbius szalagról: ha kettévágjuk a közepén, egy, az eredeti szalagnál kétszer hosszabb (fele olyan széles), immár kétoldalú felületet kapunk. Ha még egyszer hasonló módon körbevágjuk, akkor két egymásba fonódó szalag lesz az eredmény. Ha három részre vágjuk, akkor két egymásba fonódó szalagot kapunk: az egyik újra Möbius-szalag, a másik egy kétszer olyan hosszú szalag, ami kétszer csavart.