Csodálatos rendszer – Tolvaly Ernő retrospektív kiállítása – 2014/11/09

Posted on Posted in programok

Rendhagyó tárlatvezetés! 2014. november 9. 15h

A Nyitott Műtermek Délutánja egy rendhagyó eseményre invitálja az érdeklődőket: kivételesen nem egy magán műterembe kalauzoljuk a látogatókat, hanem a Ludwig Múzeummal együttműködve a Múzeum Csodálatos rendszer – Tolvaly Ernő retrospektív című időszaki kiállításán tart tárlatvezetést a kiállítás kurátora, Üveges Krisztina művészettörténész, az NyMD egyik szervezője.

LUMU_TolvalyMíg korábban a Nyitott Műtermek eseményeken az érdeklődők a művészekkel együttműködve ismerkedhettek meg egy-egy alkotó munkásságával, most igyekszünk bepillantást adni a múzeumi háttérmunkába, egy lezárult életmű feldolgozásának és bemutatásának mozzanataiba. A Tolvaly-életmű lehetőséget ad arra is, hogy áttekintsük a hetvenes-nyolcvanas évek képzőművészeti irányzatait is.
E sokoldalú művész különleges festészeti tevékenységét sajátos elméleti felkészültséggel alapozta meg. Tolvaly pályája elején festőként indult, azonban a hetvenes évek közepén figyelme az akcióművészet felé fordult. Olyan akciókat hajtott végre, melyek egyrészt önálló művek, másrészt felfoghatók a későbbi festészeti tevékenységének elméleti kiindulópontjaiként is, mert az akciók során Tolvaly a művészet, a látás és a befogadás alapkérdéseit vizsgálta, melyeket aztán tovább boncolt a nagyméretű olaj-vászon festményeken.

Időpont: 2014. november 9. vasárnap 15h
Helyszín: Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum | 1095 Budapest,Komor Marcell u.1.