Articsoka: Formák és gondolatok bűvöletében

Posted on Posted in Megjelenések

Forrás: Articsoka.com
Szerző: Borda Réka | Közzétéve: 2013. szeptember 20., péntek 10:00

Bálványos Leventénél jártunk a szeptemberben megrendezett Nyitott Műtermek Délutánja keretében, mely során egy napra felkért kortárs művészek engednek be minket saját műtermükbe.

Műtermét Zuglóban találjuk, egy többemeletes ház második szintjén. Amikor naiv módon rákérdezek, miért nem fog össze több alkotóval és költöznek egy közös galériába, azt a nem meglepő választ kapom, hogy nem kapnak rá támogatás és egyébként sem kifizetődő vállalkozás galériát üzemeltetni. A NyMD éppen ezt a problémát igyekszik áthidalni, vagyis az alkotótereket egy napra látogatható galériákká kinevezni. Levente mindenkit kávéval, pogácsával kínál és rendkívül türelmesen, szerényen válaszol bármilyen kérdésre. A lakás négy egységre tagolódik a művek elhelyezkedése szempontjából.
articsokaElsőként a nappaliban szembesülünk velük, majd még három szobában, melyek közül az egyik az alkotó korai munkáinak ad otthont. A fő látványosság mégis a műhelyben ér minket, ahol „a csoda történik”. A művészre oly jellemző gipsz-és fareliefek sorakoznak a falon, installációk, makettek, körülöttünk pedig az alapanyagok meglepő tárgyakkal, például egy gipsz csecsemőfejjel az asztal alatt. A megtekinthető daraboknak nincs címük, vagy amennyiben mégis, rendkívül egyszerűek (Blue horse, Soldier), ezzel is érzékeltetve Bálványos szándékát a szabad asszociációra. Mind egyfajta kísérletezés az anyaggal, játék a térrel és síkkal, a szimmetriával és aszimmetriával. Alkotásaiban a felhasznált tárgyak megszűnnek önmaguknak lenni, átértelmeződnek és újfent művészeti alkotássá válnak. Főleg a gipszreliefekben érezzük a kompozícióban történő véletlenszerűség kihasználását, mégsem támad olyan gondolatunk, mintha Levente ne lenne tudatos alkotó. Ez egyéb projektjeiből is kiderül, melyekről az egyik szoba asztalán elhelyezett füzetkékből értesülhetünk: Inga 2002-ből (mely szintén felbukkan a helyszínen az ajtófélfa mellett), installáció a Ludwig Múzeumból, sófal egy egyetemi kollégiumból. Annak ellenére, hogy a helyszínen szinte csak domborműveivel és kisebb installációival szembesülhetünk, mégis átfogó képet kapunk az eddigi életműről. A Nyitott Műtermek Délutánja eléri célját: a kortárs művészet minőségi oldalát ragadja meg és beenged egy olyan világba, ahol mi, hétköznapi emberek talán soha nem járhatnánk. Bálványos Levente alkotásait a Vasarely Múzeumban 2014. január 10-éig láthatja a nagyközönség.